Donacija istarskih domova zdravlja za “Žena Donna”

U četvrtak 29. prosinca 2016. Udruga žena oboljelih i liječenih od raka dojke «ŽenaDonna» i Istarski domovi zdravlja potpisali su ugovor o donaciji 35.000 kuna, prikupljenih u dosadašnjim humanitarnim akcijama – «Dan ružičaste vrpce» i «Ples narcisa». Sredstva su namijenjena za nabavku ultrazvučnog aparata za potrebe radiološke ambulante u Rovinju. Vrijednost novog  ultrazvučni aparata je 325.000 kuna, a  donacija Udruge Žena Donna i Grada Rovinja koristiti će za nadogradnju bazičnog modela. Ugovor o donaciji je u ime udruge «ŽenaDonna» potpisala predsjednica Ingrid Bernardis, a u ime IDZ-a ravnatelj,  dr. Ante Ivančić, u nazočnosti dogradonačelnika Marina Budicina, zamjenice župana Viviane Benussi, ravnatelja Bolnice «Martin Horvat», dr. Marinka Rade, , voditeljice u Istarskim domovima zdravlja za ispostavu Rovinj dr. Karmele Bonassin i članica udruge.

Dogradonačelnik, gospodin  Budicin je zahvalio članicama udruge na humanoj akciji. Podsjetio je da  Grad Rovinj od početka podržava akcije ranog otkrivanja raka dojke financiranjem besplatnih mamografskih pregleda žena starijih od 40 godina , a nedavno je u proračunu za iduću godinu osigurao 47.000 kuna za dodatnu  nadogradnju ultrazvučnog aparata .  

Vrijednost  donacije  udruge «ŽenaDonna» nije samo u novcu nego i u poticanju da se o ovoj bolesti otvoreno govori  i pomogne u njenom ranom otkrivanju jer u našoj zemlji svaka jedanaesta žena oboli od karcinoma dojke, zaključio je dr. Ivančić. Prema posljednjim podacima Hrvatskog registra za rak za 2014 g. broj novooboljelih u Hrvatskoj  je 119 žena na 100 000 žena , a našoj županiji je 124 žene na 100 000 žena.

Istarski domovi zdravlja planiraju u iduće tri  godini u unaprjeđenje  radiološke dijagnostike u svim ispostavama doma zdravlja  investirati 7 milijuna kuna, pri čemu računaju na pomoć  Istarske županije, lokalnih zajednica i istarskog gospodarstva.

donacija4_11579

donacija2_11577

donacija1_11580