U Pazinu obilježen Svjetski dan bolesnika

Uoči Svjetskog dana bolesnika, koji se svake godine obilježava 11. veljače, gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić je danas, 11. veljače sa svojim suradnicima posjetio Istarske domove zdravlja – Ispostavu Pazin.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana bolesnika je podizanje svijesti o potrebama bolesnih, te naglašavanje značenja nužnosti humane i moralne potpore bolesnima. Ustanovio ga je Papa Ivan Pavao II. – 1992. godine kako bi potaknuo ljude različitih vjeroispovijesti da promisle o svojim mogućnostima brige i njege oboljelih. 

S ciljem posjete i potpore bolesnicima te odavanja zahvalnosti svima koji se skrbe o bolesnima,  gradonačelnik Renato Krulčić je u prostorima Istarskih domova zdravlja – Ispostava Pazin sudjelovao na obilježavanju Svjetskog dana bolesnika. Obilježavanju su prisustvovali i ravnatelj Istarskih domova zdravlja, dr. Ante Ivančić sa suradnikom, voditeljica Ispostave Pazin, Marina Lovrinić, liječnik na Stacionaru dr. Martinović, načelnici Općine Cerovlje i Gračišće, predstavnice Sindikata umirovljenika Hrvatske, Podružnice Pazin te predstavnice nekih prošlogodišnjih donatora.

Gradonačelnik je zahvalio svima koji skrbe o bolesnicima i svima koji su posvetili svoj rad  njezi i podršci oboljelim pojedincima, te se zahvalio na dobroj međusobnoj suradnji ključnih institucija koje brinu o zdravlju građana Pazina i Pazinštine. Naveo je da  je naša lokalna zajednica poznata po zajedništvu i senzibilitetu prema ranjivim skupinama pa tako i prema brizi prema bolesnima. Istaknuo je da iako područje zdravstvene skrbi nije u izravnoj nadležnosti jedinica lokalne samouprave, Grad Pazin nastoji u partnerstvu s Istarskim domovima zdravlja – Ispostavom Pazin i Zavodom za hitnu medicinu Istarske županije – Ispostavom Pazin podržati sve aktivnosti s ciljem podizanja kvalitete zdravstvenih usluga u Pazinu i Središnjoj Istri. Tako već osmu godinu za redom Grad sufinancira aktivnosti koje doprinose upravo tom cilju. Istaknuo je da je Grad Pazin od 2012. do 2018. godine u uređenje i opremanje Stacionara kao i za kupnju kombi vozila za dijalizirane osobe izdvojio više od 300.000,00 kuna, te naveo da će i nadalje nastaviti financijski pomagati  Istarske domove zdravlja, Ispostavu Pazin. U proračunu Grada Pazina je za 2019. godinu za potrebe IDZ-a, Ispostave Pazin planirano nešto više od 94.000,00 kuna.

Za sufinanciranje hitne medicinske pomoći iznad zakonskog standarda, Ispostave Pazin u razdoblju od 2012. do 2018. godine Grad Pazin izdvojio je više od 736.000,00 kuna, a u Proračunu za 2019. godinu planirano je izdvojiti 110.000,00 kuna.

Posebno se zahvalio  Sindikatu umirovljenika Hrvatske, Podružnice Pazin koji već tradicionalno pomažu IDZ te na organiziranoj humanitarnoj akciji prikupljanja sredstava s ciljem pomoći pri kupnji ultrazvučnog aparata.

Predsjednica SUH-a Mirjana Monas istakla je da je do sada u humanitarnoj akciji „Mislimo na vas 2“ koju su pokrenuli početkom prosinca 2018. godine i trajati će do 2. ožujka ukupno prikupljeno 70.000,00 kuna. Iznos koji se prikupi u akciji u cijelosti će biti doniran  Istarskim domovima zdravlja, Ispostavi Pazin namjenski za kupnju ultrazvučnog aparata koji košta oko 400.000,00 kuna. Zahvalila se svim građanima i institucijama  na donacijama i velikoj podršci navedene humanitarne akcije i navela kako se njihova udruga vodi mišlju „dobro je činiti dobro“ te kako ih to motivira za naprijed.

Ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivančić i voditeljica Ispostave Pazin Marina Lovrinić naveli su kako Istarski domovi zdravlja uz pomoć lokalnih zajednica i drugih donatora sustavno ulažu u uređenje i opremanje svojih prostora. Tijekom 2018. godine uređen je i opremljen dio prostora Stacionara u Pazinu, uređena je čekaonica RTG-a, nova stomatološka ordinacija i obnovljena je ambulanta obiteljske medicine u Lupoglavu.

Zahvalili su Gradonačelniku Krulčiću na kontinuiranoj podršci razvoju IDZ Ispostave Pazin te svim ljudima dobre volje i istaknuli kako niti jedan grad u Istri nema takvo događanje gdje se cijela zajednica okupi i daje podršku projektima IDZ-a Pazin. Napravilo se puno i nakon uređenja Stacionara  ove godine je u fokusu nabavka ultrazvučnog aparata, kao i idejni projekt dogradnje i rekonstrukcije tzv. Staklene zgrade.

Saborski zastupnik i Načelnik Općine Cerovlje; Emil Daus zahvalio se Istarskim domovima zdravlja,  Gradonačelniku Grada Pazina koji je  koordinator mnogobrojnih aktivnosti u Središnjoj Istri kao i našim sugrađanima koji pomažu i na različite načine doprinose podizanju kvalitete naših života. Smatra da je središnja Istra specifična po mnogočemu te da samo zajedničkim angažmanom i trudom svih dionika u našoj lokalnoj zajednici možemo zajednički doći do boljih uvjeta života za sve nas.

Nakon službenog dijela  upriličen je kratki zajednički obilazak novouređenog dijela Stacionara i prostora Rtg-a.

Izvor: www.pazin.hr