Na pulsku stomatologiju stigao novi aparat za snimanje čeljusti

Dr. Ante Ivančić, ravnatelj istarskih domova zdravlja, predstavio je medijima najnovije od niza ulaganja u poboljšanje kvalitete medicinskih usluga u Puli. Ovaj put riječ je o pulskoj Stomatologiji za koju je kupljen radiološki uređaj CBCT (Cone Beam Copmputerized Tomography), a koji predstavlja posljednju riječ tehnike u dijagnostici dentalne patologije, ali i drugih patoloških stanja u području čeljusti i lica, pa može biti od pomoći i specijalistima ORL u OB Pula.

Spomenuti uređaj milimetarski precizno prikazuje anatomske strukture orofacijalne regije i omogućuje veliki broj kombinacija prikaza od samo jedne 3D snimke. Također ima mogućnost izrade kefalograma (lateralni kraniogram), koji je osnovna snimka u planiranju ortodontske terapije. Ova će nabavka najviše razveseliti one roditelje čija djeca imaju potrebu za ortodontskom terapijom, jer više neće morati ići u Rijeku ili Zagreb već će tu uslugu dobiti u Istarskim domovima zdravlja u Puli. Uređaj je vrijedan 625 tisuća kuna, a nabavljen je iz decentraliziranih sredstava.

- U zadnje dvije godine zaista puno ulažemo u Stomatologiju, pa je uključujući ovu zadnju nabavku, do sada uloženo oko dva milijuna kuna. Osim što se tehnološki opskrbljujemo tako da naši korisnici više ne moraju odlaziti na neke preglede van Istre, Istarski domovi zdravlja sustavno ulažu i u podizanje kvalitete stomatološke zdravstvene zaštite kadrovskim ekipiranjem i značajnim ulaganjima u edukaciju. Samo u prošloj i ovoj godini formirana su tri nova stomatološka tima i otvorene tri nove stomatološke ordinacije, u Puli, Umagu i Pazinu. Od prošle godine na pulskoj Stomatologiji radi oralni kirurg dr. sci. Bruno Vidaković koji je došao iz OB Slavonskog Broda, specijalizaciju ortodoncije je završila dr. Mirela Mandić, a tijekom jeseni specijalizaciju iz ortodoncije završava i dr. Ena Prenc Matković, rekao je dr. Ivančić.

Prijašnji aparat za snimanje stanja čeljusti, koji je također vrlo moderan, a kupljen je tek prije dvije godine, sada će biti smješten u Pazinu, što će također olakšati prikupljanje potrebnih nalaza prije daljnjih procedura kod stomatologa ili ortodonta mnogim stanovnicima središnje Istre.

Početkom ove godine, kao odgovor na poražavajuće podatke o porastu broja karijesa kod djece predškolske dobi u Istri, Istarski domovi zdravlja, u suradnji s Gradom Pula i gradskim predškolskim ustanovama, pokrenuli su važan projekt pod nazivom "Istra bez karijesa". Dr. Ivančić je ponovo istaknuo ovaj projekt kao vrlo bitan za popravljanje navika o dentalnoj higijeni već od najranije dobi, a u sklopu kojega su se četkice za zube nakon nekoliko desetljeća pauze ponovo vratile u vrtiće. Ono što bi IDZ još volio imati u sklopu pulske Stomatologije je pedodont, odnosno dječji stomatolog, no to je jedna vrlo komplicirana priča na razini države u kojoj je, zbog nerealnih uvjeta za specijalizaciju, jednostavno potiho nestala.

- Za pregled na novom aparatu nema nikakve liste čekanja, osim što morate doći ovdje sa uputnicom koju vam je dao liječnik i pričekati malo u redu. Ali aparat radi cijeli dan, u jutarnjoj i popodnevnoj smjeni, i drago nam je što su nam sada dijagnostika i ortodoncija praktički vrata do vrata. Isto tako ne čeka se dulje od mjesec dana za prvi pregled kod otrtodonta, a kada će pacijent kasnije doći na red za neki daljnji postupak uglavnom ovisi o stanju njegova zubala i onome što ortodont odredi da treba učiniti, rekao je dr. Kristijan Dujmenović, voditelj pulske ispostave Istarskih domova zdravlja. (Piše Patricija SOFTIĆ, Glas Istre )